Кантонский ли это лимон? (Вопрос НЕ снят)
#1
Отправлено 05 November 2008 - 12:37
Может кто-то из форумчан имеет в своей коллекции настоящий Кантонский лимон и
сможет подтвердить /опровергнуть подлинность данного экземпляра?
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
leaves.jpg 101.3К 55 Количество загрузок: wings.jpg 72.06К 28 Количество загрузок: butons.jpg 75.26К 24 Количество загрузок:
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤ ¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
Какие будут мнения?
#2
Отправлено 05 November 2008 - 15:15
#3
Отправлено 05 November 2008 - 15:51
#4
Отправлено 05 November 2008 - 19:50
А сколько Вашему Кантонцу? Он цвел уже у Вас?
У Алекса есть "кантонец рангпурский" . Может у него растение цвело и плодоносило?Интересно, а кто нибудь из форумчан дождался плодоношения кантонского лимона? Неужели ни у кого еще не плодоносил?
Истинно "кантонец" встречается под названием "de Canton (хотя и танжерин Citrus tangerina hort. ex. Tanaka или Chiu-Kam под таким названием присутствует) или "Rangpur", а по-научному "Citrus limonia Osbeck"
А под местными названиями Canton встречаются и помело Citrus maxima (Burm.) Merr (он же Cantor), и апельсин Citrus sinensis (L.) Osbeck, и лайм Citrus aurantium или Commune...
#5
Отправлено 06 November 2008 - 04:55
#6
Отправлено 06 November 2008 - 11:48
Что ж, и то неплохо. А укореняется кантонец также хорошо как лимоны или все же "мандариновое" наследие сказывается?а он вместо этого почему-то снизу все время веточки выпускает, которые идут на прививки и укоренение
#7
Отправлено 06 November 2008 - 12:58
Не цвело и не плодоносило У меня летом погибли несколько цитрусов, в том числе и Кантонский лимон, сейчас тронулась в рост прививка лимона присланного Jah.[У Алекса есть "кантонец рангпурский" . Может у него растение цвело и плодоносило?
#8
Отправлено 06 November 2008 - 13:38
Мой кантонский лимон тоже куплен в начале лета на ВВЦ. Я вот думаю, если на ВВЦ народ дурят, половина любителей цитрусовых окажется без кантонских лимонов :-) Причем как и у Бориса он периодически пробуждает почки у самого основания ствола. Парочке дал отрасти и порезал на прививки.Не цвело и не плодоносило У меня летом погибли несколько цитрусов, в том числе и Кантонский лимон, сейчас тронулась в рост прививка лимона присланного Jah.
#9
Отправлено 06 November 2008 - 14:21
В точности так же прекрасно, как Мейер. Они во всем близнецы на мой взглядА укореняется кантонец также хорошо как лимоны или все же "мандариновое" наследие сказывается?
#10
Отправлено 06 November 2008 - 20:30
Жаль, очень жаль...Не цвело и не плодоносило. У меня летом погибли несколько цитрусов, в том числе и Кантонский лимон
Может мой экземпляр выдаст хотя бы один плод, чтобы уж точно можно было сказать кантонский ли он или же нет и дурят ли нашего брата на этой выставке народных достижений...
#11
Отправлено 06 November 2008 - 21:52
#12
Отправлено 07 November 2008 - 09:24
#13
Отправлено 07 November 2008 - 20:19
Как давно он у Вас? Еще не цвел?А у меня тоже есть Катонский, но он от Бори. Хотя растёт нормально вверх
#14
Отправлено 07 November 2008 - 21:44
#15
Отправлено 07 November 2008 - 22:36
У меня, например, укоренившийся 24.II клементин зацвел 9.X, т.е. через 7,5 месяца. Правда, завязался всего один плодик, но, учитывая то, что на растении 43 листика, думаю, "урожай" этот клементин вытянет .
Интересно, а каков приблизительный возраст моего экземпляра "кантонца"? Толщина ствола у основания порядка 9 мм , листьев - 27 на 4-х ветках первого порядка. Год или около этого? Думаю, можно будет попробовать оставить пару плодиков, если, конечно, завяжутся .
Сообщение отредактировал varg: 07 November 2008 - 22:49
#16
Отправлено 09 November 2008 - 03:32
Common names for the this fruit include Rangpur in Bangladesh, a city is known for this and other citrus fruits. This is where the word originated in the Bengali language. The Rangpur is known as a Canton lemon in South China, a Hime lemon in Japan, a Cravo lemon in Brazil, and mandarin-lime in the United States. The name lime in connection with this fruit is often misleading because there are very few similarities between the Rangpur and true limes. However, Rangpurs are highly acidic and can be used as a substitute for commercial limes. The Rangpur is of Indian origin. It was introduced into Florida in the late nineteenth century by Reasoner Brothers of Oneco, who obtained seed from northwestern India. In the United States the Rangpur is used as an ornamental or potted plant, but outside the United States it is used principally as a rootstock.
#17
Отправлено 12 November 2008 - 14:09
В выложенной на сайте книжке "труды интродукционного питомника субтропических культур. Лимон" нашел такое описание кантонского лимона (далее цитата): "Кантонский лимон представляет собой небольшой колючий кустарник около 3-6 метров высоты, со слабо окрашенными молодыми побегами и листьями. Листья удлиненные, небольшие, тонкие. Цветки мелкие, снаружи слабо окрашенные; тычинок много, свободные. Плоды мелкие, округленные, желтые или оранжевые, обычно с соском на вершине. Кожура плода тонкая, почти гладкая. Мякоть оранжевая, очень сочная, кислая." подходят под данное описание наши "кантонцы"?
#18
Отправлено 12 November 2008 - 15:23
По поводуподходят под данное описание наши "кантонцы"?
На моем экземпляре, имеющем 4 ветки 1-го порядка насчитывается 7 маленьких колючек (3 из них на стволе), причем на ветках с бутонами их нет вовсе.небольшой колючий кустарник
Длина наибольшего листа 9 см при максимальной ширине - 4,5 см. Это маленькие листья или не очень?Листья удлиненные, небольшие, тонкие
ИМХО, если сравнивать с листьями обычных лимонов, то, вроде, как небольшие.
Но тонкими их наощупь никак не назовешь, по-моему, такие же как у моего Лунарио. Тонкими я считаю листья каламондина.
У моего экземпляра листья очень похожи на те, что видны на фото "кантонца" из Википедии, приведенном в моем предыдущем посте.
По сравнению с опять-таки лимонами возможно и мелковаты. Окрас у бутонов моего "кантонца" проявился 2 дня назад, с каждым днем он становится все интенсивнее. Не знаю, приобретет ли он такую же интенсивность к моменту раскрытия бутонов, как у Рангпура на приведенном в предыдущем моем посте фото.Цветки мелкие, снаружи слабо окрашенные;
Вот фото бутонов на моем экземпляре. Окраска явно присутствует.
butones_2.jpg 90.06К 17 Количество загрузок:
По поводу свойств плодов поговорим, надеюсь, ближе к концу следующего года (а может и раньше, но мне неизветсно время формирования плодов у "кантонцев"), если, конечно, плоды завяжутся.
А вот какое описание дается Рангпуру в следующем научном труде Horticultural Varieties of Citrus
by Robert W. Hodgson
(простите великодушно, что привожу описание Рангпура на английском языке, но времени все это выкладывать в виде перевода нет)
lex,Rangpur (Citrus limonia Osbeck)
Fruit small to medium in size, variable in form but mainly depressed globose to round or broadly obovate; sometimes with furrowed collar or low neck; often with short nipple partially or entirely surrounded by a shallow furrow. Rind color yellowish to reddish-orange; thin, and moderately loose, with surface minutely pitted and smooth to slightly rough. Segments 8 to 10, loosely adherent; axis large and hollow at maturity. Flesh orange-colored; tender, juicy, and strongly acid. Seeds fairly numerous, small, highly polyembryonic, and with light green cotyledons. Fruit holds on tree for a long period.
Tree usually vigorous and productive, medium-sized, spreading and drooping, with slender twigs, comparatively few and small thorns; foliage dull-green and mandarin-like, and new shoot growth lightly purple-tinted. Flowers small and mandarin-like and buds and petals deeply purple-tinged. Hardy to cold.
The description of the Rangpur given above is generalized. Several clonal varieties of this mandarin-like fruit have been selected and named and a comparatively wide variation exists in fruit characters in regard to form, color, smoothness and adherence of rind, and acidity and flavor.
Common names used for the fruit include Rangpur in India, Canton lemon in South China, hime lemon in Japan, cravo lemon in Brazil, Japanche citroen in Java, and Rangpur lime or mandarin-lime in the United States. Other Indian names include Sylhet lime, surkh nimboo, sharbati and marmalade lime. The name lime employed in connection with this fruit is misleading and should be avoided since the only similarities between it and the true limes are that both have small flowers and because they are both highly acid can be used as substitutes.
Resemblances between the Rangpur and mandarin are obvious and numerous, and for this reason it is best included under the mandarin-like fruits. The rough lemon and Rangpur also exhibit rather close similarities and important differences.
Almost certainly of Indian origin, the Rangpur early spread throughout the Orient and to the East Indies. According to Webber (1943), it was introduced into Florida in the late nineteenth century by Reasoner Brothers of Oneco, who obtained seed from northwestern India. The Rangpur is of horticultural importance primarily as a rootstock both in the Orient and South America and as an ornamental. The three most important forms of the Rangpur are discussed below.
Kusaie—Generally referred to as the Kusaie lime, presumably because of the yellow color and high acidity of the fruit, Kusaie should be properly regarded as a yellow-fruited form of the Rangpur and therefore called the Kusaie Rangpur. The tree is indistinguishable from other Rangpurs and the fruit differs significantly only in color.
Almost certainly this form or variety originated in India, for it markedly resembles the nemu-tenga of Assam (Bhattachariya and Dutta, 1956) and is indistinguishable from a promising rootstock used in trials in Punjab State and West Pakistan called nasnaran, but which the writer identified as Kusaie Rangpur. According to Webber (1943), this fruit was introduced into Hawaii from Kusaie Island, of the Caroline group, by Henry Swinton in 1885 and thence into the United States by Webber in 1914. It seems first to have been described by Wilder (1911, p. 86).
Kusaie is said to have local importance as an acid fruit in the Hawaiian Islands. Elsewhere in the United States it is a collection item or oddity.
Otaheite—Usually referred to as the Otaheite orange, this fruit should be properly regarded as an acidless or sweet form of the Rangpur and therefore should probably be called the Otaheite Rangpur. The tree is similar to the common Rangpur but less vigorous and hence dwarfed. It is almost thornless and the purple coloration on the new shoot growth is more intense. Likewise, the fruit is similar but somewhat smaller, more commonly necked, contains fewer normal seeds (often none), and is insipidly sweet from lack of acid.
Since an acidless form of the Rangpur is known in India, this fruit doubtless originated there. However, the first known reference to it (Risso and Poiteau, 1818-22, p. 66) described it as Citrus otaitense, a small orange from Otaite (Tahiti) brought to Paris from England in 1813. How or when it reached the United States is not known, but it was listed as a potted ornamental in the 1882 nursery catalog of R. J. Trumble of San Francisco, California (Butterfield, 1963). Easily propagated from cuttings, as are all the Rangpur, it is extensively grown in the United States as a potted ornamental, primarily as a winter house plant. Several unnamed clones are recognized.
Rangpur—The clone or clones grown in the United States correspond with the general description given above. It seems probable that one principal clone is involved, since this fruit is highly polyembryonic and reproduces remarkably true from seed. As grown elsewhere, apparently there are several rather similar clones. This appears to be the case in the Orient (Hodgson, Singh and Singh, 1963) and is suggested by the observation of minor differences in a collection of a dozen or more accessions from widely separated sources assembled in California. The differences seem to be concerned principally with the form of the fruit and nature of the rind surface.
In the United States (particularly in California), the Rangpur is widely used as a hardy, dooryard fruit and ornamental and as a potted or tubbed plant. It is especially well adapted for such uses since it propagates readily from cuttings and is easily dwarfed when the roots are confined. Outside the United States, its use seems to be principally as a rootstock. Primarily because of its tolerance to the tristeza virus and resistance to soil-borne diseases, it is a rootstock widely employed, especially in Brazil where it is known as the cravo lemon. When employed for such use, however, the scion materials must be free from exocortis virus, for the Rangpur as a rootstock is severely affected by that disease.
а Ваш кантонец подходит под какое-нибудь из вышеприведенных описаний?
#19
Отправлено 12 November 2008 - 15:30
А может ssa владеет техникой ускоренной выгонки цитрусовых или содержит их в супер комфортных условиях?Пока не владею. Условия у меня такие-же как и у многих - подоконник, батарея под ним шпарит. Правда свет ДНаТ. И всё!
#20
Отправлено 12 November 2008 - 15:32
у меня куплен там же на ВВЦ весной, поэтому, думаю, у нас растения идентичные. Колючки небольшие имеют место быть. Листья я бы не сказал что узкие и длинные. Очень похожи на листья Мейера. В принципе они очень похожи на те, что изображены на первой вашей фотографии в самом первом сообщении темы. При этом растение еще не разу не цвело - оценить окрас цветков не могу. Искренне хочется надеяться, что все же имею дело с Canton lime :-)lex, а Ваш кантонец подходит под какое-нибудь из вышеприведенных описаний?
Количество пользователей, читающих эту тему: 1
0 пользователей, 1 гостей, 0 скрытых пользователей